ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

 

Η περίοδος της κυοφορίας και η γέννηση του παιδιού επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το καρδιαγγειακό σύστημα της γυναίκας. Λόγω της παρακράτησης υγρών από τις ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  αυξάνεται ο όγκος του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι αιμοδυναμικές μεταβολές ενδέχεται να αυξήσουν αρκετά την νοσηρότητα και τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών. Οι συχνότερες αιτίες μητρικής θνητότητας είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, η προεκλαμψία και η πνευμονική εμβολή. Η εγκυμονούσα γυναίκα μπορεί να εμφανίσει καρδιακή νόσο, όπως πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια (μυοκαρδιοπάθεια)

Η μυοκαρδιοπάθεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται σπάνια και κάθε έγκυος που εμφανίζει προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από καρδιολόγο. Οι γυναίκες με γνωστή καρδιοπάθεια θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς από καρδιολόγο και σε συνεργασία με τον γυναικολόγο να σχεδιάζεται η πιο αποτελεσματική μέθοδος τοκετού για την ασφάλεια της γυναίκας και του παιδιού.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της διαστολικής συγκριτικά με τις τιμές τους πριν από την 20η εβδομάδα κύησης. Αν δεν υπάρχει συγκρίσιμη τιμή πριν από την κύηση, τότε τιμές μεγαλύτερες από 140/90 mmHg θεωρούνται παθολογικές.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Είναι φυσικά πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή πρόληψη της εύρυθμης λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Κρίνεται απαραίτητος ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος για τον περιορισμό των δυσάρεστων συμβάντων.

Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιστορικού
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Φυσική εξέταση και περαιτέρω έλεγχο αν υπάρξει κάποια αμφιβολία
  • Υπερηχοκαρδιογράφημα