ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η καρδιά είναι το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος. Λειτουργεί σαν αντλία και στέλνει αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Οι πνεύμονες στέλνουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στο  αριστερό τμήμα της καρδιάς που με τη σειρά της το μοιράζει με δύναμη σε όλο το σώμα. Από το σώμα το αίμα μεταφέρεται χωρίς τα θρεπτικά συστατικά του πίσω στο δεξί τμήμα της καρδιάς, η οποία το στέλνει στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί.

Καρδιακή ανεπάρκεια ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία η καρδιά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει την απαραίτητη ποσότητα αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι το σώμα να μην οξυγονώνεται σωστά και να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν επαρκούν για να θρέψουν τους μύες και τα όργανα του σώματος οι μύες κουράζονται. Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα πίσω στην καρδιά. Το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες αυξάνοντας την πίεση μέσα σε αυτές με αποτέλεσμα  να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς (κυρίως στα πόδια και την κοιλιά και στους πνεύμονες) προκαλώντας συμφόρηση και δύσπνοια. Σε αυτή τη κατάσταση το σώμα αναγκάζεται να προσαρμοστεί, αλλά δεν το καταφέρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αδυναμία της καρδιάς έχει τη ρίζα της σε διάφορες αιτίες. Είναι μια σοβαρή πάθηση που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Ο ρυθμός επιδείνωσης δεν είναι ο ίδιος για όλα τα άτομα.  Κύρια αιτία που την προκαλεί είναι η στεφανιαία νόσος ( έμφραγμα του μυοκαρδίου που νεκρώνει μέρος της καρδιάς). Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως σε άτομα άνω των 65.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας είναι πόνος στο στήθος που επιμένει, δυσκολία στην αναπνοή,  αρρυθμία και βάρος στο δεξί μέρος της κοιλιάς. Επίσης ο ασθενής με ΚΑ μπορεί να πάσχει από βήχα, ανορεξία, ναυτία και πρήξιμο στα πόδια. Αν εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) που επιμένει μετά από κάποια δραστηριότητα και δεν περνάει με την ανάπαυση, τότε ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από το γιατρό του. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα πρέπει να καταγράφονται και να αναφέρονται στον ιατρό του ασθενούς.

Η θεραπεία αφού κάποιος διαγνωστεί με ΚΑ γίνεται με τη χρήση φαρμάκων και άλλων συνεπικουρικών μέτρων όπως συχνό περπάτημα, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ καθώς και υπολιπιδαιμική δίαιτα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έντονη κόπωση και η συγκίνηση. Ο ασθενής με ΚΑ πρέπει να παρακολουθεί και να καταγράφει το βάρος του, την πίεση, τις σφίξεις του και να τα παραδίδει στον γιατρό του στην επίσκεψη του