ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Είναι γεγονός ότι η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, παχυσαρκίας και στα καρδιαγγειακά συμβάματα (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της άθλησης όμως, έχει περιγραφεί αυξημένος κίνδυνος δυσάρεστων συμβαμάτων (αιφνίδιος θάνατος αθλητών).

Σε ηλικίες κάτω των 35 ετών, η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων στα γήπεδα οφείλεται σε διάφορα οικογενή καρδιακά νοσήματα με συχνότερη την αποφρακτικού τύπου υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Αντιθέτως, σε ηλικίες άνω των 35 ετών, το πιο συχνό αίτιο είναι η στεφανιαία νόσος.  Άλλες λιγότερο συνήθεις αιτίες είναι η μυοκαρδίτιδα, η διατατικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, το σύνδρομο marfan και η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλιάς. Στα πιο σπάνια αίτια περιλαμβάνεται η ανώμαλη έκφυση των στεφανιαίων αρτηριών, η στένωση αορτικής βαλβίδας, τα σύνδρομα wolff-parkinson-white, μακρού qt, βραχέος qt, brugada και η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία.

Τέλος ως μη καρδιακά αίτια αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές αναφέρονται η θερμοπληξία, η υποθερμία, η ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος, η έντονη πλήξη στην προκάρδια χώρα και η χρήση αναβολικών ουσιών.

Φαίνεται ότι ο αθλητισμός και η άσκηση μάλλον λειτουργούν ως εκλυτικοί παράγοντες των απειλητικών για τη ζωή κοιλιακών αρρυθμιών σε άτομα με προδιάθεση, αλλά υπάρχουν και θεωρίες που ενοχοποιούν την έντονη και χρόνια άσκηση για αρρυθμιογόνο αναδιαμόρφωση της καρδιάς.

Για να αποκλειστεί ακόμα και η παραμικρή πιθανότητα αδιάγνωστου καρδιαγγειακού νοσήματος ή ακόμα σε ασθενείς με γνωστά καρδιολογικά προβλήματα, απαιτείται ο προαθλητικός έλεγχος πριν την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;

  • ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές
  • άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα
  • άτομα με γνωστά καρδιολογικά προβλήματα

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;

Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού (καρδιακά προβλήματα σε συγγενείς α’ βαθμού η αιφνίδιος θάνατος σε ηλικία κάτω των 50 ετών, λιποθυμικά επεισόδια, αρρυθμίες, πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια ή μετά την άθληση)

  • κλινική καρδιολογική εξέταση
  • ηλεκτροκαρδιογράφημα και τρίπλεξ καρδιάς
  • επί ενδείξεων τεστ κοπώσεως και μαγνητική καρδιάς ή χόλτερ ρυθμού

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΘΗΣΗ;

Ο καρδιολογικός έλεγχος αθλητών δεν αποσκοπεί στον αποκλεισμό αθλούμενων από την άσκηση αλλά στη τροποποίηση του αθλητικού προγράμματος ή αποφυγή ανταγωνιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.

Επομένως, ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος για εκείνους που αθλούνται ή σκοπεύουν να αθληθούν είναι επιβεβλημένος με τη λήψη ενός καλού καρδιολογικού ιστορικού του αθλητή, την καρδιολογική κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’αρχήν, ίσως και τρίπλεξ καρδιάς συμπληρωματικά.

Καλό είναι να επαναλαμβάνεται ανά έτος από καρδιολόγους με εξειδικευμένη γνώση. Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος δεν προλαμβάνει πλήρως αλλά μειώνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιολογικό θάνατο.

Επίσης σε ότι αφορά τα παιδιά και τα αθλητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν, καλό είναι οι γονείς να μην αμελούν ένα σωστό, ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο.