ΣΥΓΚΟΠΗ

Η συγκοπή είναι η αιφνίδια παροδική απώλεια συνείδησης. Συμβαίνει λόγω μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου και κρατάει μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν ο ασθενείς να επανακτήσει τις αισθήσεις του. Αποτελεί συχνό περιστατικό καθώς ένας στους τρεις ανθρώπους παθαίνουν συγκοπή τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους και ευθύνεται για το 3% των επισκέψεων στα επείγοντα. Πριν από το συγκοπτικό επεισόδιο ή αλλιώς λιποθυμικό επεισόδιο, συχνά προηγούνται συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, ωχρό δέρμα.

pathiseis-kardias-yperlipidaimia

Πως προκαλείται η συγκοπή;

Oι ανωμαλίες στην καρδιά προκαλούν συγκοπή λόγω της μείωσης της ροής του αίματος που εισέρχεται στον εγκέφαλο. Αυτό έχει τη ρίζα του σε ανωμαλίες που προκύπτουν στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, δηλαδή όταν προκαλούνται αρρυθμίες με τον χτύπο της καρδιάς να είναι πολύ αργός ή πολύ γρήγορος.

Ευτυχώς οι περισσότερες συγκοπές δεν αποδίδονται σε καρδιακές παθήσεις. Οι συχνότερες συγκοπές οφείλονται σε αγγειοκινητικά προβλήματα, όταν δηλαδή μεγάλο ποσοστό του όγκου αίματος παραμένει στα πόδια. Σαν αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση πέφτει, ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται επαρκώς και προκαλείται συγκοπή. Οι αγγειοκινητικές αποτελούν το 80% των συγκοπών

Διάγνωση

Για τη διάγνωση του ασθενούς απαιτούνται  η διερεύνηση του ιστορικού του και κλινικές εξετάσεις. Ένα λεπτομερές ιστορικό παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ορθή διάγνωση. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση του ασθενούς πριν από το επεισόδιο της συγκοπής, την ενυδάτωση του, τα συμπτώματα που προηγήθηκαν καθώς και το χρόνο και τη διάρκεια του επεισοδίου και την κατάσταση του ασθενούς μετά την επανάκτηση των αισθήσεων του. Η λεπτομερής καρδιακή και νευρολογική εξέταση είναι απαραίτητη. Επίσης άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις συμβάλλουν στην ορθή διάγνωση όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ανάλυση αίματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτίας που την προκάλεσε. Η βραδυκαρδία ενδέχεται να  χρειάζεται τοποθέτηση βηματοδότη. Για την ταχυκαρδία υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Τα φάρμακα αποφεύγονται σαν θεραπεία πρώτης γραμμής καθώς μπορεί να επιδεινώσουν της ανωμαλίες του ρυθμού. Συνήθως σε περίπτωση ταχυκαρδίας και δομικού καρδιοπάθειας τοποθετείται απινιδωτής κάτω από το δέρμα και συνδέεται με καλώδιο στην καρδιά. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αγγειοπαρασυμπαθητική, περιστασιακή ή ορθοστατική συγκοπή, πρέπει να  καθησυχάζονται για την καλοήθη πρόγνωση τους και να φροντίζουν για την ενυδάτωση τους