ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΔΙΑΣ

Το τρίπλεξ καρδιάς ή υπέρηχος καρδιάς είναι μια μη επεμβατική εξέταση που επιτρέπει την απευθείας ανατομική και λειτουργική παρακολούθηση της καρδιάς.

Είναι ακίνδυνη, φθηνή και γρήγορη μέθοδος αφού χρησιμοποιεί υπέρηχους και όχι ακτινοβολία και διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά συνολικά.

Είναι εξέταση που μπορεί να γίνει μέσω ΕΟΠΥΥ αν συνταγογραφηθεί.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΔΙΑΣ?

Το τρίπλεξ καρδιάς δίνει τη δυνατότητα στον καρδιολόγο να βλέπει απευθείας την καρδιά χωρίς να τρυπάει το δέρμα. Είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση γιατί δείχνει το πόσο σωστά λειτουργούν οι καρδιακές βαλβίδες, μετράει την πίεση μέσα στην καρδιά και το βαθμό στένωσης ή ανεπάρκειας μιας βαλβίδας. Δίνει με ακρίβεια το σχήμα της καρδιάς, μπορεί έτσι ο καρδιολόγος να μετρήσει τις διαστάσεις της, τη δύναμη άντλησης, τη βλάβη του μυοκαρδιακού μυός μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, τις ανωμαλίες της καρδιακής ροής (¨φυσήματα¨) καθώς και την πίεση του αίματος στις αρτηρίες του πνεύμονα.

Επειδή το τρίπλεξ καρδιάς είναι αναίμακτη τεχνική, μπορεί να επαναληφθεί με ασφάλεια για την παρακολούθηση ενός προβλήματος και να βοηθήσει στον καθορισμό ανάλογης θεραπείας (π.χ. σε αρτηριακή υπέρταση, στένωση ή ανεπάρκεια βαλβίδων, αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή , έμφραγμα μυοκαρδίου)

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΔΙΑΣ?

Ευτυχώς δε χρειάζεται προετοιμασία πριν την εξέταση. Αφαιρούμε τα ρούχα από τη μέση και πάνω, ξαπλώνουμε ανάσκελα ή στο αριστερό πλάι. Απλώνουμε ένα ζελέ στο θώρακα για να βελτιώσει ο καρδιολόγος την εικόνα και μετακινεί την κάμερα (μορφομετατροπέας) πάνω στο θώρακα.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΔΙΑΣ?

Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη βρεφική ή παιδική ηλικία αν π.χ. ακροαστεί ο καρδιολόγος κάποιο φύσημα στην καρδιά ή στα πλαίσια προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου για έκδοση κάρτα αθλητή, μέχρι τα βαθιά γεράματα για τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς προ ή μετά  φαρμακευτικής αγωγής.