ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

Τι είναι;

Η υπερλιπιδαιμία είναι ένα από τα πιο σύνηθη προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη ζωή μας. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 20% των Ελλήνων παρουσιάζει κάποιου βαθμού υπερλιπιδαιμία, η οποία με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα για  το 30% των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με τον όρο υπερλιπιδαιμία ονομάζουμε την  κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια ή και τα δύο . Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που κυκλοφορεί στο αίμα και  αποτελεί βασικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων. Έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό ορισμένων βιταμινών και παραπάνω ορμονών. Αυτή η μορφή χοληστερίνης που ονομάζεται HDL ή καλή χοληστερίνη, προστατεύει τα αγγεία και την ελαστικότητά τους. Η δεύτερη και βλαβερή μορφή χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα, LDL χοληστερίνη, ενσωματώνεται στο τοίχωμα των αγγείων και προκαλεί στένωση ή απόφραξη. Όσο περισσότερη LDL-χοληστερίνη υπάρχει στο αίμα τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η διείσδυση στο τοίχωμα των αγγείων

Όταν έχει εμφανιστεί η Υπερλιπιδαιμία, τα λιπίδια που αποθηκεύονται στον οργανισμό ξεπερνάνε τα φυσιολογικά όρια και εμφανίζονται βλάβες κυρίως από τα αγγεία (αθηρωμάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση). Η αύξηση τους προκαλείται από διαταραχή του μεταβολισμού του οργανισμού και από αυξημένη πρόσληψη φαγητού. Τα φυσιολογικά όρια  ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε ένα ενδεικτικό μέσο όρο :

Λιπίδια 
Φυσιολογικά όρια
Χοληστερίνη έως 200 mg/dl
Τριγλυκερίδια έως 150 mg/dl
HDL πάνω από 40 mg/dl (άνδρες)

πάνω από 50 mg/dl (γυναίκες)

LDL έως 130 mg/dl

Θεραπεία :

Οι υπερλιπιδαιμίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε όλα τα αγγεία του σώματος, αλλά κατά κύριο λόγο προκαλούν βλάβη στις αρτηρίες της καρδιάς, του εγκεφάλου και των κάτω άκρων. Η συσσώρευση της υψηλής χοληστερίνης στο τοίχωμα των αρτηριών, οδηγεί στο σχηματισμό πλακών που ευθύνονται για την αρτηριοσκλήρυνση. Όταν τα αγγεία της καρδιάς φράζουν προκαλείται έμφραγμα. Αντίστοιχα όταν τα αγγεία του εγκεφάλου φράζουν προκαλείται καρδιακό επεισόδιο. Η μείωση της χοληστερίνης ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ακόμα και μια μείωση της τάξεως του 1% υπολογίζεται ότι μειώνει τα αγγειακά επεισόδια κατά 2% με 3%. Εκτός από τα λιπίδια, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, το άγχος ,ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου για την αρτηριοσκλήρυνση. Όσους περισσότερους συγκεντρώνει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να εμφανίσει πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στοχεύει τόσο στην υπερλιπιδαιμία όσο και στη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου. Αρχικά προτείνεται  υπολιπιδαιμική δίαιτα που περιλαμβάνει απώλεια βάρους, μείωση αλκοόλ και πρόσληψης λιπαρών τροφών, διακοπή καπνίσματος και παράλληλα περιλαμβάνει αερόβια άσκηση. Σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, ενδείκνυνται η χρήση υπολιπιδαιμικών φαρμάκων.